BIOGRAFIE

 

Richard Vos (1969) heeft gestudeerd aan het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek in Utrecht alwaar hij in 1993 zijn diploma behaalde. Hij volgde de hoofdvakken orgel (bij o.a. Elly Kooiman, Kees van Houten en Bernard Winsemius) en kerkmuziek (bij o.a. Arie Eikelboom, Anton Vernooij, Hans Uytenbogaardt en Jan Jansen).

 

Bij Jan Welmers behaalde hij de aantekening voor vrije improvisatie. In 1991 volgde hij masterclasses orgel in Toulouse bij o.a. Harald Vogel, Xavier Darasse en Jan-Willem Jansen. Aansluitend ging hij Muziekwetenschappen studeren aan de Rijksuniversiteit eveneens in Utrecht.

 

Richard is werkzaam als cantor-organist in de Pauluskerk te Baarn en als organist in de Nieuwe kerk te Huizen. In beide kerken heeft hij een maandelijkse concertserie (VrijdagAvondmuziek Nieuwe kerk en Paulusconcerten Pauluskerk) waarin hij regelmatig als solist, begeleider of koorleider optreedt. In de Domkerk in Utrecht is hij één van de vesper-organisten.

 

Als freelancer was hij tot 1 januari 2014 werkzaam bij de NCRV-radio. Met het Vocaal Ensemble Cantare waar hij tot 2008 dirigent van was, werkte hij regelmatig mee aan het radioprogramma Woord op Zondag.

In februari 2011 richtte hij het kamerkoor Vocaliber op. Dit ensemble met grotendeels geschoolde zangers richt zich hoofdzakelijk op de concertpraktijk. Zelf is Richard als zanger actief in de Domcantorij in Utrecht.

 

In 2007 is hij begonnen met het volgen van celloles met het doel om zich meer op de kamermuziek te oriënteren.

 

Sinds een aantal jaar is Richard ook actief als componist van kerkmuziek. In het voorjaar van 2013, verscheen er een Cd in de serie Vocale Kerkmuziek met werk van zijn hand.

 

Vanuit de Pauluskerk in Baarn richtte hij in 2016 het Paulusensemble op. Dit professionele ensemble bestaat in basis uit een 1e-, 2e-, altviolist, cellist, contrabas en continuospeler. Het Paulusensemble treedt regelmatig op tijdens concerten en wordt naargelang de muziekkeuze uitgebreid.

Eveneens richtte hij in 2016 de Voces Pauli op. Dit vocale ensemble met geschoolde zangers richt zich hoofdzakelijk op de uitvoering van Renaissance muziek. De Voces Pauli staan onder leiding van Joep van Buchem.